Those who would give up their freedom to gain a little temporary safety, deserves neither. - Benjamin Franklin

Saturday, March 26, 2011

Övervakning av matgäster

Skrapan


Götgatan


Centralstationen


Kungsgatan


Medborgarplatsen

Thursday, March 24, 2011

Monday, March 21, 2011

Övervakningskameror Kulturförvaltningen


Kulturförvaltningen är en del av Stockholms stads verksamhet. Enligt grundlagen (Tryckfrihetsförordningen --> Offentlighetsprincipen) har medborgare rätt att begära ut allmänna handlingar rörande all offentlig verksamhet. Lagen tillåter inte att eftersökning kring medborgarens identitet görs, utan denne har rätt att vara anonym vid begäran om utlämnade av allmän handling.

Hur anonym kan medborgaren anses vara när dennes besök filmas av övervakningskameror?


Thursday, March 17, 2011

Capio S:t Görans Sjukhus


Här blir du filmad när du ska besöka kuratorn...

Wednesday, March 16, 2011

Vem ser dig?


Vårt samhälle visar starka tendenser att förändras till ett Panopticon, där vem som helst kan övervakas när som helst.
Michel Foucault beskriver den övervakade i ett Panopticon så här:
"Han syns, men han ser inte; han är ett objekt om vilket information inhämtas, men han är aldrig ett subjekt i en kommunikation.

Den som ingår i ett synlighetsfält och som vet det, axlar maktens tvång och låter det spontant gå ut över sig själv; han upptar sig i en maktrelation, inom vilken han åtar sig båda rollerna, han blir principen för sitt eget underkuvande."

Individen behöver inte vara övervakad hela tiden, att leva under tron att vara det kan vara fullt tillräckligt för att denne ska lyda...

Monday, March 14, 2011

Kriminalisering av fotografering och filmning för privatpersoner


Lagen om olovlig fotografering förväntas träda i kraft den 1 juli 2012.
Nedan ett utdrag av lagförslaget från Justitiedepartementet:
6 a §
Den som olovligen, på ett sätt som är ägnat att kränka den enskildes personliga integritet, fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme, döms för olovlig fotografering till böter eller fängelse i högst ett år. Detsamma gäller den som olovligen fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka hans eller hennes personliga integritet som privatperson.
Till ansvar döms inte om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig.
Första stycket gäller inte den som fotograferar eller annars tar upp bild av någon som ett led i en myndighets verksamhet.

Sunday, March 13, 2011

Biometrisk identifiering


Biometrisk identifiering innebär mätningar och analys av människokroppen som ett medel för identifikation. Sådan mätning och analys kan ske av till exempel DNA, fingeravtryck, ögonscanning, ansiktets uppbyggnad, handstil, gångstil, venscanning och röstscanning. Identifieringen sker antingen enskilt eller i kombination av flera metoder för högre sannolikhet.

Metro skriver att "Biometrisk identifiering med en digital nationell bildbank kan bli tillgänglig för alla polisdistrikt i och med att den nya polisdatalagen införs den 1 mars 2012."
I artikeln framgår att bilder på kriminella i fotodatabaser kan komma att samköras med bilder från övervakningskameror i identifikationssyfte.
Den här tekniken möjliggör dock att vem som helst kan bli identifierad på övervakningsbilder, och kan köras mot foton från pass, id-kort och körkort.
För att ansöka om pass idag krävs dessutom att sökanden lämnar sitt fingeravtryck.
Tre miljoner svenskar har sin DNA lagrad i PKU-registret.
Biometrisk identifiering innebär otroliga möjligheter för kontroll och övervakning.

Magnus Svenningson, vd för företaget Speed Identity som specialiserat sig på biometri, säger i en artikel på IDG.se:
"– Vår teknik är ett verktyg precis som en yxa. Den kan användas för att hugga ved med, men den kan också användas för att skada människor med."

Eftersom det även framgår i artikeln att Speed Identity tjänar miljonbelopp på tekniken som de utvecklar är det att anta att skadeaspekten inte väger tyngst för företaget.
Svenningson fortsätter:
"– Ytterst är det en fråga om vilket samhälle vi vill ha. En sak är säker, de riktigt stora pengarna finns i att utveckla databastekniken och de övergripande systemen som knyter ihop all biometrisk datafångst."

Saturday, March 12, 2011

Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge


Det finns kontradiktioner med övervakningskameror uppsatta på sjukhus.
Kameran sitter uppe för att (bland annat) skydda patienter från att i ett redan utsatt läge bli bestulna.
Är det acceptabelt att filma patienter när de redan befinner sig i en utsatt situation? Kan det upplevas som kränkande?

Här måste en avvägning ske mellan patienternas integritet och säkerhetsintresset.

Vilken typ av samhälle får vi när de som vi säger oss vilja skydda måste tumma på sin integritet för att brott ska kunna bekämpas?

Kriminalitetskontroll


Det är psykologiskt vedertaget att människors beteenden ändras när de har vetskap om att vara övervakade. Således torde övervakningskameror vara brukbara som ett medel för kriminalitetskontroll.
Vad är då nyttan med att designa kamerorna att påminna om lampor, för alla är det kanske inte alls uppenbart att de är övervakade? Därmed borde även den förväntade kriminalitetskontrollen förlora effekt.

Kamerorna fungerar då som verktyg för att utreda redan skedda brott, vilket å ena sidan inte är helt negativt, å andra sidan mindre positivt för brottsoffret som ändå fått utstå brottet. Att brott klaras upp innebär ju inte att skadan blir ogjord.

Övervakningskameror riskerar att ge oss en falsk känsla av trygghet.
Det brott som förhindras på grund av att den kriminelle uppmärksammar övervakningen, innebär inte nödvändigtvis att brottet uteblir, utan att det sker någon annanstans istället.

Wednesday, March 9, 2011

Super-panopticon


Otryggheten i samhället ökar vårt behov av att känna oss säkra. Att på grund av våra rädslor låta oss övervakas av ett panoptiskt kamerasystem innebär i förlängningen att vi fängslar oss själva.

Bilden är från Malta.

Willys Liljeholmstorget


"Dear costumers, please show your bag before you leave the store" - ni är misstänkta till motsatsen är bevisad. Samtliga kunder ses som potentiellt kriminella.

Notera även domekameran som övervakar kassapersonal, betalande kunder och eventuella rånare/snattare.

SJ


Du kan inte längre röra dig fritt inom Sveriges gränser utan att övervakas.
SJ tar steget längre än SL, med personliga biljetter och legitimationskrav. Allt med hänvisning till din trygghet... Enligt SJ minskar detta system risken att någon stjäl din biljett, därför att den enbart går att användas av dig. Det innebär dock även att din biljett kan fungera som ett verktyg för att kartlägga dina resor.

Tuesday, March 8, 2011

SL Access


SL har installerat många så kallade vandalsäkra domekameror. Dessa kameror är tämligen diskreta i sin utformning.
Här sitter den ovanför biljettautomaten, där det endast är tillåtet att betala med kort. SL:s accesskort är därmed länkat till dig via din kortbetalning och att du syns på övervakningskameran. När du sedan använder kortet i SL:s spärrar kan en kartläggning ske över vilka tidpunkter du reser och vilka spärrar du passerar.
Trevlig resa!

Centralstationen


Övervakningskamera på Centralstationen i Stockholm. Designen påminner mer om gatubelysning än en kamera.

Malta idag - Sverige imorgon?


När övervakningskameror ges tillträde in i denna del av den privata sfären, då kan vi lika gärna avskaffa lås på toalettdörren med...

Vädjan till rånaren


"Det kontantlösa samhället" innebär att vi ger upp vår frihet i utbyte mot säkerhet. När du betalar med kort och är bevakad av butikens övervakningskameror betalar du för konsumtionen även med priset av din frihet.

Konsumtionssamhället i sig skapar ett behov av att vilja ha övervakning, då människor vill bevaka det de äger. Det behovet är reellt i vårt samhälle och ska inte förringas.
Precis som att behovet av övervakningskameror är en följd av konsumtionssamhället är dock även rånaren en produkt av samma.

MediaCreeper Creeper Politik bloggar